Ett Par Sista Ord

Tiden går och än en gång upplever man den sista dagen. När jag var barn och det var nyårsafton blev jag alltid ledsen, för det kändes så konstigt att nu var det slut. Vemodet finns ännu kvar inom mig, men jag blir inte längre ledsen den här dagen/kvällen.

 

Någon gång tar det trots allt slut och det blir en ny början. Har man haft ett dåligt år bakom sig så kanske man känner mer hopp om att det nu skall vända och bli till ett bättre år. Jag tänker att allt jag har varit med om och upplevt under året som nu snart går till historien, har givit mig erfarenheter och dessa bär jag med mig in i min kommande framtid som vägledande kunskaper.

 

Kvällen till ära firar inte jag så som de flesta andra gör. Ärligt talat så har nyårsfirandet aldrig tilltalat mig. Men jag är inte lika rå i mitt sätt att uttrycka mig så som min äldsta bror alltid gjort. Han kallar nyårsaftonen för gycklarnas afton! För honom är det som ett skådespeleri och upplevs som ett falskspel, där alla har påklistrade leenden på sina läppar.

 

Men jag har respekten för andra människor och vill dessa ställa till stor glamorös fest med många bjudna gäster som äter en utsökt måltid tillsammans och skålar med champagne iklädda sina nyinköpta glittrande klänningar och i nypressade skjortor och välputsade eleganta skor, så är det väl deras ensak. Men den sortens sociala umgänge är ingenting för mig!

 

Det enda som får mig att bli smått irriterad är att folk som köper fyrverkerier inte använder dessa på ett respektfullt sätt. Dessa förbannade bomber som smälls av gång efter gång och att detta utförs i tätbebyggelsen. Det är oerhört jobbigt när fönsterglasen vibrerar stup i ett.

 

Jag har varit hundägare sedan 1998 och min första hund var inte skotträdd, men han blev det när han var 5 år gammal och det var för att där vi då bodde råkade ett par bomber fara in på tomten och brakade loss med en fasansfull smäll. Sen var det kört! Varje nyår trodde jag att min hund skulle få hjärtstillestånd och dö på kuppen. Det var plågsamt att bevittna hans ångest.

 

Min nuvarande hund blev skotträdd dagen innan nyårsafton när han var 6 månader gammal. Jag och min hund var ute på vår vanliga promenad och passerade två smågrabbar som stod och fnissade och såg hemlighetsfulla ut. När vi var cirka 5 meter ifrån grabbarna smällde dom av en bomb och sen sprang dom sin väg. Min hund blev vettskrämd och drog i kopplet och studsade omkring i en snurrande dans och kunde han så hade han nog hoppat ur sitt eget skinn.

 

Under åren som gått har jag bullertränat min hund och det har blivit något bättre. Men smäller någon av en fyrverkeripjäs invid vårt hus, springer han iväg mot fönstret och skäller som en galning och när en dobermann skäller, ja då ekar det mellan väggarna här hemma.

 

Jag har ingen glädje över att se färgsprakande fyrverkerier på nyårsaftonen, för jag drar för gardinerna för fönstren och spelar lugn och behaglig musik och så brukar jag plocka fram någon aktivitetsleksak och leker med min hund. När det sedan har tystnat där ute i nattmörkret, går jag ut den sista promenaden som blir den första promenaden på det nya året, som oftast brukar bli någon gång vid 02:00 på natten.

Så firar jag nyårsaftonen! Hur firar du?   

 

Lämna Gärna Efter Dig En Skriven Kommenter
 
 
 
 

Charlyene

Jag firade genom att tvärslockna i sängen vid sjutiden. Bara för att vakna av världens bomber och granater kring 12-slaget. Nu är det visserligen tyst, men jag fick för mig att städa lägenheten rätt ordentligt mitt i natten (förutom dammsugningen då). Det är ju också ett sätt att fira in det nya året.

Gott nytt år och jag hoppas att både du och voffsen får sova gott vid det här laget!

Svar: Alla sätt är bra, utom dom dåliga, brukar man säga. Huvudsaken är att man känner fridfullhet med det man sysslar med och att städa på nyår är väl inte fel. Du gjorde ju något "nyttigt". Gott Nytt År önskar jag också dig och att det kommer bli ett bra och lyckobringande år för dig!
Ann-Ki

» 2014-01-01 - 03:10:18 » http://charlyene.blogspot.se
Maria Lombide Ezpeleta

Stackars LILLEMAN

Svar: Det gick ovanligt bra över förväntan, jag blev glatt överraskad. Cirka klockan 00:10 gick Lilleman in i sovrummet och la sig lugnt i sin bädd! Det blev lugnare med fyrverkerierna vid 01:00 och då gick vi ut och promenerade, sen var vi trötta och somnade gott.
Ann-Ki

» 2014-01-01 - 13:32:05
Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma

Alla firar som de själva känner och mår bra av.

Jag har de senaste åren firat i hemmets lugna vrå med spelande hela kvällen lång. Tycker om att få lyxa till maten lite och duka fint också så det försöker vi göra. Däremot är jag inte alltid uppklädd och i år orkade jag varken ha smink eller finkläderna på ;-). Man har ju lika trevligt ändå oavsett. I år hade vi dessutom ett par vänner på besök vilket var väldigt trevligt och uppskattat, även om jag känner att det inte heller gör något om det bara är familjen som firar.

Önskar dig ett gott nytt år och hoppas det blir fyllt av massor av lycka och glädje där ni alla får må bra och vara friska.

Svar: Tidigare i livet firade jag nyår, men det var inte alltid så himla kul, hade väl fel sorts umgänge. Redan då hade jag hund... men numera så tycker jag att det viktigaste är att vi alla tillsammans har det lugnt och fridfullt.
Ann-Ki

» 2014-01-01 - 19:55:25 » http://lottizdays.blogg.se
sofia

en av våra hundar är 8 år och har varit otroligt skotträdd sen hon var valp. det har blivit värre med åren och på sista tiden räcker det att hon hör en bildörr eller brevlåda stängas och då har hon panik. så nyår har varit riktigt jobbigt för henne och man blir så himla ledsen av att se henne så. det här året har hon börjat äta antidepressiva och på nyår fick hon dessutom lugnande. det gick mycket bättre då men hon är fortfarande jätterädd. det är så hemskt att det ska vara så :/

Svar: Det gör mig ont att läsa hur din hund mår och har tydligen utvecklat någon sorts fobi över höga ljud. Det är extremt svårt att bullerträna en hund som har blivit utsatt som valp, för det sätter sina spår.

Det finns att köpa (och ladda ner från nätet) "buller-CD" som man kan träna sin hund med. Man börjar med väldigt låg volym och så beter man sig som "vanligt" och man undviker att kela och klappa sin rädda hund. Stegvis höjer man volymen på "buller-CD:n"...

Denna sortens träning kan ta flera veckor innan hunden visar tecken på att ge gensvar och visar sig lugnare. Men det fungerar. Jag har provat på min hund!

Tycker det är sorgligt att en hund ska behövas medicineras med antidepressiva läkemedel, men att man tillfälligt ger sin hund ångestdämpande läkemedel på nyårsafton är mer acceptabelt (min åsikt), för det är ju bara för en dag.

Om du vill ha en "buller-CD" och träna din hund kan du skriva till min e-post adress som du finner strax under "Följ Bloggen"-fjärilen, så kan jag skicka en CD till dig. Vill så gärna bidra med att hjälpa dig och din hund!
Kram
Ann-Ki

» 2014-01-02 - 13:55:53 » http://whitetrashqueen.blogg.se/
sofia

tack vad gullig du är, vi brukar faktiskt bullerträna och har gjort det i ungefär ett halvår. jag tycker att det har blivit lite bättre då så det ska vi fortsätta med så att hon blir lite lugnare. tycker inte heller om att hon får medicin och hon ska börja trappa ner den nu i januari. jag tycker att den har hjälpt ganska bra under hösten och det är skönt, hoppas att det går lika bra utan medicinen.

Svar: Jag önska dig all lycka och att din lilla fyrbenta vän kommer att må bättre!
Ann-Ki

» 2014-01-02 - 18:51:53 » http://whitetrashqueen.blogg.se/
Wiilow [Foto Tankar Känslor]

Det är så tragiskt att läsa om alla hundar, hästar och andra djur som blir så rädda. Deras flyktinstinkt ger sig till känna och fullt normalt. Samma sak hände med min brors lilla Juckrussel, de skön precis nära henne och var år när det smäller, åskar osv skakar hon och får ångest.
Strega är som tur va inte rädd.
Skulle de inte förbjuda de starkaste raketerna snart hörde jag =)
Kram

Svar: Tyvärr så dör många djur på nyårsaftonen. En del djur utomhus dör i rena rama förskräckelsen och hjärtat stannar på dom. Den värsta historien jag har tagit del av, var att ett par ungdomar kastade en fyrverkeribomb på en hund och hela nospartiet smälldes bort. Hunden överlevde, men skadorna var så enorma att denna fick till slut avlivas.
Det finns regler som varje kommun har och jag känner bara till det som gäller i denna kommun som jag bor i. Man får inte använda fyrverkerier inom tätbebyggelse och man får "smälla av" sina pjäser mellan klockan 18:00-02:00 på nyår. Men ingen tycks respektera dessa regler!
Ann-Ki

» 2014-01-02 - 23:36:12 » http://wiilow.blogg.se
Wiilow [Foto Tankar Känslor]

ps: Så fin ny bild på headern!

Svar: Tack och visst är den pampigt vacker ;) Men den är bara tillfällig, för jag var så himla trött på den andra och jag har en idé om hur jag vill att min header ska se ut. Tyvärr har jag stött på motgångar, men någon gång blir den nog klar.
Ann-Ki

» 2014-01-02 - 23:40:30 » http://wiilow.blogg.se


Follow on Bloglovin

Kom ihåg mig!
Namn / Alias
E-post (publiceras ej på bloggen)
Blogg / Hemsida

Var Vänlig Och Svara I Din Egen Blogg Om Jag Har Lämnat En Kommentar Hos Dig
Vill Du Göra Reklam För Tävlingar Och Diverse Annat
Besök Gärna Min GÄSTBOK