En Smak Av Ångest

Jag ska nu öppet och rakt på sak gå ut offentligt med att berätta, hur lätt det är att med en fingerknäppning framkalla den värsta ångesten man kan uppleva i fasansfull panik. Jag och min nuvarande och underbara pojkvän delar ett gemensamt intresse och det är att titta på film tillsammans på hans laptop. När man gör sina val av film, vet man inte alltid vad man kommer att få se, man vet bara i stora drag vad filmen har för tema.

 

De val jag oftast gör är i kategorierna Drama, Kriminal, Action, Thriller och Science Fiction och det händer att en del filmer även är baserade på verkliga händelser, vilket gör att det blir mer intressant. Filmer i kategorin Komedi väljer jag ganska ofta bort, för de flesta är krystad humor och känns påklistrade som att nu måste man tydligen skratta. Givetvis finns det undantag, även för en kräsen humorist som jag.

 

Det har nu gått ett par dagar sedan som jag såg en film som grep tag i mitt inre något så fasansfullt och den värsta och obehagliga känslan har äntligen lagt sig, därför har jag nu förmågan att berätta om vad för film jag såg och hur denna påverkade mig så starkt och intensivt och även varför den gjorde ett sådant påtagligt avtryck i min själ och fick hela mitt tänkande att kastas bakåt i tiden och återuppleva förgången smärta.
 

Filmen heter 8-Ball (originaltitel 8-Pallo) som är en Finsk film från 2013 som baseras på en Kriminalroman av Marko Kivi. En av huvudrollerna är en ensamstående mamma Pike (Jessica Grabowsky) som suttit av ett fängelsestraff som precis i filmens början blir utsläppt. Hon försöker starta ett nytt liv i sin lägenhet tillsammans med sitt lilla barn, en flicka som heter Alexandra. 

 

En tuff uppgift med ett hårt och trasigt förflutet som hon vill lägga bakom sig. Av en händelse råkar hon stöta på "gamla bekanta", men avfärdar dessa bestämt. Pike är beslutsam över att skapa en ny trygg tillvaro för henne och hennes dotter och det finns ingen plats för några misstag.

 

I den kriminella världen går inget förlorat och ryktena når gärna fel öron och när hennes före detta pojkvän Lalli (Eero Aho) plötsligt dyker upp i hennes lägenhet öppnas ett fönster till ett förflutet som hotar den ensamstående mamman och hennes lilla spädbarns framtid. Att upprätthålla en trygg tillvaro blir en omöjlig kamp för Pike, för Lalli tar för sig av alla fördelar som gynnar endast honom, med sin dominans och manipulerar hela sin omgivning.

Har du sett filmen och även känner mig personligen, så förstår du hur denna filmen påverkade mig och varför den framkallade dessa obehagliga déjà vu känslor. För rent allmänt och ytligt kan man tycka att detta är ju bara en film i högen som gestaltar ett bra skådespeleri. Oavsett vad jag har i mitt förflutna och hur detta har format den jag är idag och att jag har lämnat allt gammalt bakom mig och bearbetat mina minnen, så är filmen 8-Ball en trovärdig skildring som lika gärna kunde varit direkt hämtad ifrån verkligheten.

 

Lämna Gärna Efter Dig En Skriven Kommenter
 
 
 
 

conny öström

Mycket bra formulerat!
Att bearbeta gamla saker är nog bra att göra, så att dom inte hindrar en i vardagen, men samtidigt får man ju inte "gå under" för att man går för djupt och för hastigt, igenom det som är jobbigt i ens förflutna. Det kan ju ta år innan man ens är mogen att börja denna bearbetning. Dock tycker jag du gör en bra sak av den jobbiga förminnelsen: Att du skriver en blogg om händelsen. Du läker, och vi som läser din blogg får lära sig mer om dig och dina erfarenheter.
Tack Ann-Ki!

Svar: Det där förflutna ligger många år bak i tiden och såren är läkta och jag har gått vidare. Men det är så lite som ibland behövs för att väcka och riva upp gamla djupa minnen.
Ann-Ki

» 2013-11-23 - 14:40:30
Maria Lombide Ezpeleta

Vet precis hur ångest kan triggas av en händelse eller kommentar som påminner.

Svar: Ja, jag har mitt "skräp" att dras med och du med ditt och vi båda förstår varandra!
Ann-Ki

» 2013-11-24 - 19:15:24 » http://www.maria-lombide-ezpeleta.com
Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma

En del saker gör att man påminns och minns saker. Det är jobbigt när det är negativa minnen som kommer fram. Filmen lät bra även om den var tung. Jag tycker också om verklighetsbaserade filmer, även om de framkallar en hel del olika känslor.

Svar: Filmen var kanonbra skildrat och sevärd och den får väl de flesta att tänka efter. Men vissa scener i filmen påminde mig starkt och vad jag själv en gång blev utsatt för och det var det som gjorde mig påmind och uppriven. Dagarna går och det lägger sig och man mår bättre.
Ann-Ki

» 2013-11-24 - 19:21:52 » http://lottizdays.blogg.se
Wiilow [Foto Tankar Känslor]

Det finns filmer som som du beskriver, som hämtat ur sin egna verklighet. Jag förstår dig! och tycker att du gjort ett bra inlägg ytterligare en gång. Man lär "känna" dig mer om mer och jag känner en likhet i dig.
J

Svar: Jag upplever precis likadant när jag läser dina inlägg. Här i bloggens värld utbyter vi våra upplevelser och tankar med varandra och det är lärorikt och det gör mig glad att du finner mina texter intressanta.
Ann-Ki

» 2013-11-26 - 00:44:12 » http://www.wiilow.blogg.se


Follow on Bloglovin

Kom ihåg mig!
Namn / Alias
E-post (publiceras ej på bloggen)
Blogg / Hemsida

Var Vänlig Och Svara I Din Egen Blogg Om Jag Har Lämnat En Kommentar Hos Dig
Vill Du Göra Reklam För Tävlingar Och Diverse Annat
Besök Gärna Min GÄSTBOK