Den Som Är Fri Från Skuld Kan Kasta Första Stenen

Läste ett blogginlägg, där personen bakom bloggen skrev öppet om hur denna tänker, känner och mår. Många som mår dåligt har ett behov av att få ventilera ut sin smärta och vissa har lättare för det än andra att sätta ord på sina känslor. Responsen ifrån bloggarens kommenterande besökare kan ibland göra mer skada än vad många kanske tror. Bloggaren skrev ungefär så här:

 

"När jag tänker på verkligheten blir jag rädd. Hur ska jag klara av sånt som alla andra gör? Jobb, hur gör man? Jag har nästan inget hopp om mig själv när det gäller arbetslivet och att studera. Jag spyr av bara tanken. Jag har försökt så många gånger, men det går inte. Jag har tappat hoppet om det där. Nu sitter jag här och känner mig meningslös. Hur skall någon kunna vara med en sån som mig? Jag klarar inte ens av ett jobb. Hur skall jag då klara av en relation? Jag är ett hopplöst fall. Tar massa mediciner för att klara av vardagen, men ändå klarar jag inte av det."

 

Bloggaren fick en del kommentarer, där dom flesta skrev uppmuntrande och ödmjuka ord, men en besökare skrev ungefär så här:

 

"Du är ju ingen sämre människa på grund av ditt mående. Du är långt ifrån värdelös. Människor som tar droger, är kriminella, dom är värdelösa. Människor som skiter i att jobba, utan bara vill gå hemma hela dagarna, dom är värdelösa. Du har ett mående, en diagnos du inte styr över."

 

Vad tror ni resultatet blev av detta?
Bloggaren tolkade de skrivna orden bokstavligt och tog åt sig, kände sig förvirrad och undrade om den kommenterande besökaren menade att bloggaren är värdelös. Ifrån min synvinkel helt hastigt kan man tolka detta som oerhört kränkande. Varför? Jo, bloggare beskriver att den inte har ett jobb och kanske aldrig kommer kunna klara av att sköta ett arbete. Det är även allmänt känt bland bloggarens följare att denna har haft tidigare missbruksproblem, vad det beträffar alkohol, droger och överdoseringar av mediciner. Detta är ju solklart att bloggaren tog åt sig personligt av denna kommentaren.

 

Jag vill även betona att det är en offentlig blogg och att bloggaren har många följare och att dessa även läser vad andra har kommenterar. Vem dessa människor är, vet ingen något om, vad dom känner och vad dom tänker och upplever. Vissa av dessa andra bloggbesökare som läser en kränkande kommentar som kritiserar narkomaner, arbetslösa och diverse andra som står utanför samhällets ramar, kanske befinner sig själva i en sådan situation och känner då att orden är riktade till dom. Vad händer då? Jo, bloggbesökarna tar också åt sig och mår sämre
och känner sig värdelösa!

 

När en människa öppnar sig och berättar ärligt om hur den lever och hur den mår och om sin uppfattning om den ständiga meningslösa tillvaron, befinner denna sig i ett oerhört känsligt läge. Personen är i en stämning där den är extremt mottaglig för minsta lilla ord som kan uppfattas som kritik. Det är naturligt att övertolka folks kommentarer och att ta åt sig detta personligt. Så fungerar vi människor när vi är sårbara. Att tolka andra människor med logik är som bortblåst, för i sin smärta råder bara det känslomässiga språket.

 

Vem har rätten att döma? Vem är värdelös och vem är värdefull?
Jag personligen har den uppfattningen att jag har ingen rätt att döma mina medmänniskor, oavsett i vilket samhällsskikt dessa befinner sig i och varför dom har hamnat där dom just nu befinner sig och kanske även kommer att fortsätta leva så som dom gör resten av sina liv.

 

Människor som inte förvärvsarbetar, har oftast en allvarlig anledning till varför dom inte kan arbeta. Brist på arbete. Sjukskriven på grund av kroppsliga skador eller/och psykiska motgångar. Att hamna utanför samhällets ramar är inte alltid själv valda. Utan många hamnar på fel sida om lagen för att samhällets resurser är minimala, att politikerna drar in behövande hjälp på bristande ekonomiska grunder.

 

Jag är inte troende, det vill säga icke religiös, men de orden som står skrivna i den heliga skriften, det vill säga i Nya Testamentet (Johannesevangeliet 8:7), vill jag gärna här citera:

Den som är fri från skuld kan kasta första stenen.

 

Ingen människa är värdelös, alla har ett värde, ett liv.. Alla föds vi oskuldsfulla till denna värld. En värld, en tillvaro där det förväntas att man ska "passa in". Alla klarar inte av den hårda press och att klara av alla krav som ställs på oss redan när vi är barn. Ingen av oss vet vad som rör sig i andras tankar och vad dom känner och varför dom har hamnat snett i tillvaron och upplever meningslösheten.

 

Mitt syfte med detta inlägg är inte att gå till angrepp och kritisera och döma andra människor, som kanske inte alltid vet hur dom ska uttrycka sig med de skrivna orden. Ett skrivet ord kan tolkas på tusen olika sätt, beroende på i vilket sinnestillstånd läsaren är i när den läser de skrivna orden. I det talande ordet och i det fysiska mötet är det mycket lättare många gånger att ge uttryck och bli förstådd. Kroppsspråket och nyanserna i de talande orden är oftast lättare att förstå.

 

Detta inlägget har ett djupare budskap! Jag vänder mig till dig som har tagit del av mina skrivna ord och orkat läsa hela mitt inlägg. Du som försöker förstå helheten och inte stirrar dig blind på en liten ynklig och obetydlig detalj.

Vi alla är värdefulla och alla har vi vår historia!

 

Så nästa gång du står där och ska döma andra, "kasta din sten", för att du tycker någon är värdelös. Ställ dig då själv frågan: Är jag själv helt utan skuld!

 

Lämna Gärna Efter Dig En Skriven Kommenter
 
 
 
 

Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma

Jätte bra skrivet Ann-Ki. Man får sig en tankeställare. Våra ord och det vi säger kan påverka andra mer en vad vi tror. Det är jätte viktigt att tänka sig för innan man talar, men ändå blir det fel ibland och speciellt i de här sammanhangen när man bloggar och bara ser orden, inte kroppsspråk, tonlägen mm. Folk lägger istället sina egna värderingar i en del ord. Jag märker själv ibland att det jag skriver kan bli förstorat. Man tolkar det på sitt sätt eller hakar upp sig på en enda mening och lägger tyngden i det. Jätte tråkigt.

Jag hoppas iaf att de inblandade kan lösa det. Be om ursäkt och förlåta varandra. Tror inte personen som kommenterade egentligen ville såra utan snarare ville väl, men valde fel ord som skapade upprörande känslor och sårade. Troligen för att hon inte hade hela bakgrunden om bloggaren.

Sen finns det tyvärr de som skapar de dåliga ryktena och fördomarna. De som bara inte vill jobba t ex och lever på socialen och är nöjda med det. Jag vet en sådan person. Hon klarar att arbeta, men vill inte när man kan få bidrag. Orden "varför ska jag jobba för när jag kan få socialbidrag och gå hemma?" Är ord som kommit från just denna person. Det är hennes livsstil och just det skapar frustationer hos andra. Men bara för att en del är så ska man inte dra alla över en kam för det finns de som vill, försöker, kämpar och går genom eld och vatten, men lyckas ändå inte.

Svar: Jo, det finns väl alltid undantag och det är väl dessa människor, precis som du skriver som skapar fördomar. Därför ville jag skriva ett inlägg om ALLA dom andra, dom som har det svårt, på riktigt och att man ska vara försiktig med sina "grodor".
Ann-Ki

» 2013-10-01 - 19:33:08 » http://lottizdays.blogg.se
maria lombide ezpeleta

Ser man p&. Jag fick upp rutan o kan skriva en kommentar. Nu komjag av mig helt o vet inte vad jag skall kommentera....

Hoppas det g6r att SKICKA un ocks&... ett... tv&... tre...

» 2013-10-01 - 23:53:06
Yasmin

Suveränt Ann-Ki! Mycket bra skrivet. Om man mår bra kan man lättare rycka på axlarna åt andras åsikter, men när man är skör så vänder man och vrider på varje stavelse och tar åt sig mycket mera. Tyvärr är det ju så också att om man får 20 positiva kommentarer och en negativ, så är det ju den negativa vi tar åt oss och inte kan släppa.

Svar: Allt positivt bemötande är lättare att ta emot, men de där onödigt "hårda orden" sätter sig som nålar i folks själar. Inte är det alltid lätt att bara skaka av sig detta, fastän det är i regel främmande människor som yttrar orden. Tycker att det är värre när människor som man trodde stod en nära, vräker av sig de där förolämpningarna... Tillvaro är orättvis, många gånger och det får man försöka överleva genom att lyssna till de människor som vill förstå och som accepterar en för den personlighet man har och inte hacka på det som man inte är.
Ann-Ki

» 2013-10-02 - 10:11:13
Eriiza

Din dotter förtjänar verkligen en vinst! =)
Tänkte lägga upp en banner till din blogg
i min blogg som länkas till dig, om du vill såklart!
Du får gärna göra samma om du vill. ;)

Svar: Nu är du länkad på min blogg!
Ann-Ki

» 2013-10-02 - 17:15:58 » http://eriiza.webblogg.se/
hannes

aj aj aj vad taskigt och okänsligt.. var det din dotters blogg?

Svar: Vems blogg detta förkommer på, spelar egentligen ingen roll. Ser detta ske allt som oftast på de bloggar jag följer där personen bakom bloggen berättar om hur den lever och kämpar mot sina inre demoner. Alla människor har dock inte förståelse för hur man bör bemöta någon som berättar om hur den mår och om sin otrygghet. Har man svårt för att ge stöd, bör man kanske låta bli att kommentera och bara nöja sig med att läsa...
Ann-Ki

» 2013-10-04 - 10:10:34
Johanna

Ann-Ki, vet inte vart jag ska börja. Det du skriver i detta inlägget är så otroligt sant, och jag läste faktiskt själv inlägget och kommentaren och förstod att den kanske skulle tolkas fel. Ord på internet är så lätta att feltolka, beroende på hur man läser dem. Du har så så så rätt i det du skriver, och alla borde verkligen tänka på detta!

Sen tänkte jag faktiskt svara på din kommentar här, för att jag blev så otroligt glad av det du skrev. Att din dotter tipsade om min blogg, jag vet inte vad jag ska säga. Det känns skönt att veta att någon uppskattar det jag skriver, verkligen.
Massa styrkekramar både till dig och din dotter! och återigen, tack för din kommentar <3

Svar: Då är vi två som uppskattar varandras skrivna ord! Blev glad över din kommentar och att du inser och förstår vad jag menar. Alla gör dessvärre inte det! Som sagt, jag följer din blogg och det ska bli intressant att se vad du skriver, för du är en mycket klok tjej! Titta gärna in på min blogg fler gånger, du är så välkommen!
Ann-Ki

» 2013-10-08 - 15:39:36 » http://overklighet.blogspot.com


Follow on Bloglovin

Kom ihåg mig!
Namn / Alias
E-post (publiceras ej på bloggen)
Blogg / Hemsida

Var Vänlig Och Svara I Din Egen Blogg Om Jag Har Lämnat En Kommentar Hos Dig
Vill Du Göra Reklam För Tävlingar Och Diverse Annat
Besök Gärna Min GÄSTBOK