Jag Vill Gärna Hjälpa Dig!

Här om dagen fick jag en skriven kommentar. Personen som skrev valde att vara anonym, vilket jag respekterar fullt ut. Men när någon ställer frågor i sina kommentarer vill jag mer än gärna svara på kommentaren och i bästa fall ta kontakt med personen via privat enskild e-post. Dessvärre lämnade inte vederbörande sin

e-post och då blir det givetvis svårt att svara, stötta och vägleda. Kanske du bara glömde skriva din e-post?

 

Därför har jag inget val än att skriva ett inlägg om detta och på så sätt förhoppningsvis svara på kommentaren och att personen läser detta inlägg. Men jag vill gärna tillägga att du är hjärtligt välkommen att ta kontakt med mig via min

e-post som är fullt synlig strax under ”följ bloggen-fjärilen”. Du har ditt fria val, vad som känns mest bekvämt för dig! Jag vill även tillägga att jag aldrig lämnar ut folks e-postadresser, det är full sekretess på detta. Det förtroendet vill jag ge mina bloggbesökare/följare!

 

Jag tror mig förstå och har insett att de personer som söker och finner min blogg, läser lite kors och tvärs bland de olika inläggen, gamla som nya, för att få en helhetsuppfattning vad det är jag skriver och berättar om. Inledningsvis kan man få uppfattningen att jag går fullt ut med all information om mig själv och om min och min dotters relation. Med respekt för min dotter och hennes mående rådfrågar jag alltid henne hur mycket jag får skriva. Men det betyder inte att jag skriver om allt! Vissa händelser är kraftfulla och därför väljer jag att dämpa mitt berättande något, till hänsyn för vissa känsliga läsare och givetvis för min egen självrespekt.

 

Här är den skrivna kommentaren jag fick här om dagen:

Hur kan man hjälpa sin dotter på bästa sätt?

Att lyssna och att våga fråga är alltid en bra början. De flesta som mår mycket dåligt psykiskt och som har suicida tankar och som även har gjort sina försök, mår oftast så känslomässigt dåligt att dom har mycket svårt för att sätta ord på vad dom upplever och känner. Inledningsvis när du som anhörig ställer dina frågor kan du mötas av aggressiva utbrott, exempelvis att personen/din närstående skriker att: ”du förstår ju ingenting”.  

 

För att fånga personens uppmärksamhet bör du först och främst undvika att visa att du blir ledsen och upprörd, för det resulterar bara i att det blir ännu värre och den drabbade sluter sig ännu mera. Svara bara med att säga: ”nej det är sant att jag inte förstår, det är därför som jag frågar, för jag vill gärna förstå och kunna vara en bra resurs och få förmågan att kunna hjälpa dig”.

 

En regel som är oerhört viktig när man bemöter en person som mår psykiskt dåligt är att aldrig kritisera och att döma och att ställa krav.

 

Hur orkar man utan att knäckas totalt själv?

De flesta anhöriga, föräldrar behöver stöd och hjälp! Oavsett vad man själv har för erfarenheter och hur förstående man än kan tänkas vara, så klarar man aldrig av detta ensam. Din dotter har redan fått diagnos Borderline och ärligt talat så förvånar detta mig något. För i de flesta fall ställs diagnosen först när personen har blivit myndig och tillhör vuxenvården inom psykiatriska kliniken. Men givetvis finns det alltid undantag och varje landsting i de olika kommunerna arbetar på olika sätt.  

 

Din dotter kommer givetvis att bli erbjuden en terapiform som kallas DBT (om hon inte redan har fått detta). Automatiskt brukar psykvården då föreslå för anhöriga till personer med personlighetsstörning att delta i en anhörig-kurs. Där träffar man andra personer i samma situation. Men även (vanligtvis) deltar även två terapeuter som lär ut färdigheter i hur man bäst kan hjälpa sin närstående. Har man barn under 18 år brukar vanligtvis även sjukvården, ansvarig läkare ta kontakt med Socialförvaltningen i den kommun man tillhör, för att på bästa sätt stödja både den drabbade och dess anhöriga. Du som anhörig kan rådfråga Socialförvaltningen och önska att du behöver samtalsstöd i öppenvården som är knuten till Socialförvaltningen. 

 

 - Jag hoppas innerligt att detta inlägg har givit dig lite svar på dina frågor kring din dotter och hennes diagnos och även till dig som nära anhörig! Har du fler frågor och funderingar är du alltid hjärtligt välkommen att höra av dig och jag ska i min bästa förmåga med de erfarenheter och kunskaper stötta och vägleda dig.

För du är inte ensam!

 

Lämna Gärna Efter Dig En Skriven Kommenter
 
 
 
 

conny öström

Bra skrivet Ann-Ki!
Det är mod att våga vara svag som förälder ... å ena sida så kan man tro att man borde klara jobbet själv inom familjen, men samtidigt så har man ett ansvar att inte bränna slut på sina egna krafter, för då räcker man ju inte till att stödja sin(a) barn. Så dra i "hjälp"-snörena som finns i samhället. Dom finns till för just dessa situationer.

Svar: Vissa föräldrar vet inte hur man söker stöd och hjälp och när dom först är utbrända fattar sjukvården att det inte räcker att hjälpa den som har fått diagnosen, utan även anhöriga behöver hjälp.
Ann-Ki

» 2014-01-28 - 16:54:19
Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma

Vilka bra råd som alla kan ta del av nu. Blev mycket bättre att synliggöra det för flera en för bara en person. Att inte glömma sig själv och också få hjälp att orka stötta och närvara är oerhört viktigt det med. Likaså att man inte anklagar och dömer den som försöker ta självmord. Det är mycket känslor i omlopp hos båda parter och det här är något som verkligen behöver lyftas för att hjälpa båda parterna.

Svar: Det är starka känslor i omlopp och därför behöver alla få det stöd och den hjälp som finns tillgänglig. En utbränd förälder kan inte ens hjälpa sig själv...
Ann-Ki

» 2014-01-28 - 21:34:54 » http://lottizdays.se
Natacha

Fin blogg! Hoppas du får en fin helg :)
har du tid över kolla in hos mig en sväng,om du har lust.

Svar: Tack för ditt besök i min blogg och att du tycker den är fin och även för din kommentar. Ska givetvis göra en visit till din blogg!
Ann-Ki

» 2014-02-13 - 22:43:24 » http://atstorning.devote.se


Follow on Bloglovin

Kom ihåg mig!
Namn / Alias
E-post (publiceras ej på bloggen)
Blogg / Hemsida

Var Vänlig Och Svara I Din Egen Blogg Om Jag Har Lämnat En Kommentar Hos Dig
Vill Du Göra Reklam För Tävlingar Och Diverse Annat
Besök Gärna Min GÄSTBOK