En Glad Hund Med En Sur Mage

Man brukar säga att hunden är människans bästa vän. Jag säger istället att hundens bästa vän skall vara människan. När den dagen kommer i ens tillvaro när man fattar beslutet om att bli hundägare bör man verkligen vara införstådd med vad ens uppgift kommer att vara många år framåt i tiden. En hund är helt beroende av sin ägare och det är där hos denna hunden finner sin trygghet.

En hund behöver mer än bara din kärlek, rätt föda, dagligen rent friskt vatten och motion, men även disciplin. En hund utan uppfostran, oavsett ras och storlek, kan formas till ett farligt monster. Jag är helt övertygad om att ingen vill gå ut på promenad med ett monster i koppel. 
Min pojkvän, Lilleman och jag

Tyvärr så finns det folk som bär på tråkiga fördomar när det gäller vissa raser och en av dessa raser är just Dobermann. När jag ibland är ute och rastar min kastrerade hane som är en Dobermann kan folk flytta på sig väldigt snabbt och gå omvägar och vissa till och med säger spydiga kommentarer. 

Jag tänker inte skriva om vad dessa personer har sagt, utan väljer istället att skriva vad jag svarar dessa fördomsfulla människorna. Om min hund hade varit farlig, så som du påstår, tror du verkligen med ren logik att jag hade tillåtit att överhuvudtaget ha honom i min tillvaro? Om du är så förbannat rädd för hundar så kan jag upplysa dig om att hundar är inte farliga, utan den du ska vara rädd för i så fall, är människan som håller i kopplet.

En fredlig människa med en trofast hund
 

Givetvis så möter jag även människor som med förtjusning kommer fram och vill både prata och kela med min hund. Vuxna människor kan ha lika stor nyfikenhet som barn har, fast barnen brukar vanligtvis ställa fler och mer ingående frågor och är mer spontana. Jag svarar alltid vänligt och uppriktigt efter min förmåga.
 Loki, Lilleman och Asta

Min hund är en glad hund, full av energi och är oftast lekfullhet. Han visar inga tecken på aggressivitet och är absolut inte dominerande. Tvärtom! Han till och med ”lägger sig” för en påträngande energiskt och busig liten valp. Hans respekt är lika stor som hans vikt i guld!

Våra vänner på fyra tassar är som en god vän och dom lever i stundens ingivelse. Händelser som har varit är passerade och gäller inte längre. Framtiden är inget som en hund bryr sig om, det är endast nutid, det som sker just nu, som är det relevanta för en hund. Att leva sin tillvaro i händelsernas centrum och samtidigt ha sinnesro bör vara hundens verklighet. Vårt mänskliga beteende och vår attityd, om det är av ondo kan påverka hundens psykiska mående illa. En hund är lyhörd för energier och läser våra signaler precis som vi gör när vi läser en tidningsartikel, fast mer nyansrikt.

Talesättet, ”bemöt andra så som du själv önskar bli bemött” är kanske en bra tanke att ha med sig när man umgås med hundar. Att föregå med gott exempel, att vara lugn och bestämd uppskattas alltid av hundar. Är man osäker och nervös, märker hunden detta snabbt och blir förvirrad. 

Att ha en hund i sin tillvaro, leva sida vid sida tillsammans (förhoppningsvis) i många år, ger tillit och en kärlek utan gränser. En hund ger och tar emot! Men allt i vår tillvaro har dessvärre en baksida och detta gäller även i hundens tillvaro tillsammans med människan. Även hundar blir sjuka och behöver besöka en veterinär.

Min hund är född på försommaren 2007 och i princip har han haft och har fortfarande hälsobekymmer som innebär en stressupplevelse för honom var eviga gång vi bör besöka djursjukhuset. När vi befinner oss i den miljön oavsett om där är andra djurägare tillsammans med sina djur eller om där är tomt på andra besökare, så stressar han upp sig och kan knappt hålla sig stilla och han har även en massa ljud för sig.

Att valpar lätt får besvär med magen, med diarréer och kräkningar tycker de flesta inte är så märkligt och konstig, för den lille krabaten ska smaka och tugga på allt. Men när bekymren fortsätter efter valptiden då reagerar man givetvis och undrar vad som är tokigt, så var det med min hund. Efter många om och men kom veterinären på att det var bäst att byta foder, för ”dom” misstänkte att min hund var köttproteinöverkänslig.

Visst blev det bättre, mycket bättre. Fram tills sommaren 2012....

Lilleman hade haft hälsobesvär med magen från och till i 14 dagar och jag höll sträng diet. Plötsligt en dag när allt verkade bra var han extremt orolig i kroppen och vandrade omkring i mitt hem som en salig anden. För att hjälpa honom att lugna ner sig la jag mig på min säng i hopp om att han skulle komma och hålla mig sällskap och han kom artigt och troget och la sig tätt intill mig.

Det gick bara ett par minuter och plötsligt började det rycka i hela kroppen på min hund. Han brukar ”springa i sömnen”, men inte hade han hunnit att somna. Jag reste mig upp och tittade på honom och fick en chock. Denna stora hund hade ”krympt” ihop och såg ynkligt liten ut och ur munnen kom fradga. Jag fattade på direkten och vrålade på min dotter och pojkvän att komma och hålla honom något så när stilla och kvar i sängen. Han fick ett epileptiskt anfall.  

Jag ringde djursjukhuset och dom bad mig att mörklägga mitt hem och vi som var närvarande skulle vara lugna i hopp om att min hund skulle lugna ner sig efter anfallet. Men han blev inte lugnare utan tvärtom. Hade han kunnat hade han nog klättrat på väggarna här hemma i mitt hem. Ringde igen till djursjukhuset och fick raka besked att komma in direkt. Om hunden inte kan lugna ner sig finns det risk att ytterligare ett anfall kan inträffa. Min hund blev inlagd.

Än en gång blev det byte av foder och man konstaterade att min hund hade fått inflammation i bukspottskörteln. Fick även utskrivet en del mediciner. Jag fick även rekommendationen att gå halvårskontroller med min hund. Det har gått lite upp och ner, ibland är allt bra och plötsligt blir han sämre.

En ny veterinär tillsattes som är specialiserad på just matsmältningsorganen. Denna veterinär konstaterade efter en massa provtagningar och att även byta till ytterligare ett nytt torrfoder att min hund har kronisk inflammation i tarmen. Efter cirka ett halvår visade värdet som tidigare hade varit akut att det hade stabiliserats och både jag och veterinären tog en lättnad suck och skrattade glatt.

Sommaren 2014 konstaterades även att min hund har inkontinens och får behandling dagligen i form av medicin. Annars var hela 2014 ett bra år när det gäller min hunds hälsa. God aptit och han var sprallig och lekfull. Det tråkiga är att han har en sur mage och vaknar på natten på grund av dessa besvären. Han kan vakna allt ifrån en gång och upp åt fyra gånger. Han får cirka en halv deciliter foder i omgångar under natten och sen somnar han om och sover gott.

När en hund får sin föda brukar det vanligtvis vara två gånger per dag. Så fick min hund sin mat serverad tidigare. Men eftersom han visar tydliga tecken på att ha sur mage, bör man ge mindre portioner och oftare. Då behöver inte matsmältningsorganen arbeta så intensivt. Min hund får fem små mål torrfoder varje dag, jämt fördelat över den vakna tiden på dygnet.
 
Nu i slutet på februari månad blev han akut sjuk (igen) och hans beteende bekymrade mig. Han verkade helt desorienterad och gick in i möbler och vandrade runt och var allmänt uppstressad. Han skällde rakt ut i höga skyn och jag förstod att han hade ont. Ringde djursjukhuset och fick besked om att komma in direkt. Han blev inlagd över två dygn.
När jag skulle hämta hem honom och en skötare kom in i rummet med Lilleman trodde jag inte att det var min hund. Han hängde med huvudet och verkade allmänt nedstämd och han lät som en råmande get när han gav ifrån sig sina ljud. Skötaren berättade att han hade inte varit tyst under sin inläggningstid och hade blivit kraftigt hes på stämman.

Väl hemma i vår trygghet visade Lilleman tecken på att han var stressad och visade kraftig rädsla och sprang iväg och gömde sig. Min hund och jag tillbringar varje dag tillsammans och vi är sammansvetsade som ett gammalt strävsamt gift och lyckligt par.  

Att han varit inlagd och bortkopplad ifrån mig och den trygghet som han är van vid har inneburit ett trauma för honom. Det enda sättet är att vara närvarande och inte lämna honom ensam. Hans bädd flyttade jag och nu står den sidan om min säng tätt intill mig så om jag sträcker ut handen kan jag smeka honom. Efter en vecka börjar han äntligen visa att han känner sig tryggare.

Det tråkiga är att vi ska på återbesök....

Veterinären vill utföra en leverfunktionstest, för levervärdet var lite för högt. Därefter skall det planeras en operation. Min hund har en knöl i nacken strax ovanför den ena skuldran. Veterinären anar att det endast är en fettknöl och att det är ofarligt. Men dom har tagit prover för säkerhetsskull. Fettknölar brukar man inte operera bort, men om dom sitter olämpligt och kan ge besvär tar man bort fettknölen. Jag själv tycker att den sitter olämpligt till.

Visst kostar det att ha husdjur! Tack och lov för att det finns djurförsäkringar. Många tycker att hundförsäkringen för just Dobermann är extra dyr. Jag gnäller inte! Jag ser det hellre som att jag varje månad sparar en slant, som en liten sparbössa och när det finns behov får jag tillbaka pengarna, inte allt förstås. Men jag är tacksam över det ekonomiska stödet och jag sparar pengar varje månad som jag kallar för ”hundkassan”. Annars hade jag aldrig kunnat ge min hund den vård som han hitintills har fått och kommer förmodligen att fortsätta få.

Det är inte lätt att ha det svårt

tillsammans med en glad hund som har en sur mage!

 

Lämna Gärna Efter Dig En Skriven Kommenter
 
 
 
 

conny öström

Tycker du är så duktig att fånga Lillemans alla olika sinnesintryck.

Svar: Både med text och foto och i verkligheten som vi delar tillsammans.
Ann-Ki

» 2015-03-02 - 13:13:45
Maria Lombide Ezpeleta

Lille vackre LILLEMAN

Svar: Min ståtliga och underbara prins!
Ann-Ki

» 2015-03-02 - 13:14:59 » http://maria-lombide-ezpeleta.com
xxcyberalienxx

Hundar är riktigt underbara djur, jag vill ha en hund med men jag har inte plats. Inte ens för en liten chihuahua. :)
Men jag har ett konto där jag lägger undan pengar till en, en labrador. Min favorit-ras. :)

Svar: Jag vet inte riktigt vad du menar med att du inte har plats åt en hund! Man kan ha en stor hund i en liten etta, bara man rastar sin hund, mår den bra. Hemmet är en plats för hunden där den vilar, sover och äter och dricker. Busa gör man utomhus. Men visst kostar det att ha en hund i sin tillvaro. Klokt av dig att du sparar för din framtidshund, en labrador. =)
Ann-Ki

» 2015-03-02 - 15:04:53 » http://xcyberx.blogg.se/
Twiggy Lundberg

Vilket bra inlägg, och vilka himla bra bilder! Tycker det där med fördomar mot vissa hundraser är så fel, jag känner igen så mycket av när jag hade Nemo...

Svar: Det glädjer mig att du gillade det här inlägget med många foto till en lång text. Stora svarta hundar är de flesta människor "rädda" för. Men även en liten vit hund kan bitas och vara aggressiv. Har själv som barn blivit huggen av den varianten av hund.
Ann-Ki

» 2015-03-02 - 16:08:02 » http://shadowoftheday.blogg.se/
Billy

Hej,
Det var en livfull skrift, 'om att ha hund'.
Mitt liv med hund, var att 'hemma på gården' där hade vi en schäfertik, hon 'kallade' på mig som jobbade och bodde på avstånd, de sista timmarna i hennes liv, tyvärr han jag inte fram efter mitt arbete för dagen och att köra de 20 milen till gården.
Senare i livet var det en grannfamilj där barnen tjatade om at tde ville 'ha hund'. Ok sa husfadern -- vi börjar då med att ha 'hundschema' och var morgon (i ur å skur) samt senare under dagen gick de på 'hundpromaned'. Efter en vecka började det verkligen 'knorras' men han vidhöll - "Ska vi ha hund så ska den skötas, det innebär att gå ut med den oavsett väder eller humör".
Efter en månad som tiden var satt bleb det omröstning - det blev ingen hund och inget tjat om att ha hund.
Själv har den saken, varit ett riktlinje för mig, dessutom även om det innebär flera år av 'god kamratskap' så är en hunds liv inte så långt -- och att skiljas skulle slita mig hårt. Även nu 40 år efter förra separationen från 'Mirjam' känns det när tankarna går till då.
Därför har jag TVÅ starka orsaker att avstå.
-
/Billy

Svar: Att ha en hund i sin tillvaro är ingen hobby eller en tillfällig vän. Det är helt enkelt en livsstil där man tar sin vän på största allvar och ansvar. Barn har inte alltid förmågan att förstå hur viktigt det är när man tillsätter familjen ett husdjur. Det är inte i heller alltid lätt som förälder att förklara innebörden. Därför är det bra om man kan låna någons hund i en vecka eller två, sen vet man vad det innebär. För mig är hunden en vän som jag delar min vardag med och det innebär oftast harmoni och glädje.
Ann-Ki

» 2015-03-02 - 18:40:17 » http://funderigar.smargden.se
Anonym

Tack för att du skriver så fint om din vän Lilleman , han är så fin å go . Du är så duktig på att fota och du skriver så bra om din kärlek Lilleman , är så lessen för att han ska behöva ha det såhär med sin mage

» 2015-03-02 - 20:43:39
Anonym

Tack Anki för din påminnelse ,vackra bilder å bra skrivit om din fina goa kille Lilleman , tycker så synd om han att han ska behöva besvärligt med sin sjukdom , håller alla tummar för honom att han kan bli frisk . Kram vännen från oss Lena å Asta

Svar: Kul att du tittade in på min blogg och även lämnade ett par ord efter dig. Ja, man kan bara hålla humöret uppe och hoppas på det bästa att jycken får må bättre. Kram till er båda!
Ann-Ki

» 2015-03-02 - 20:49:38
Sandra "Piik" - Att leva som psykiskt sjuk

Tänk om alla kunde förstå det där med hundar... Gör ont i magen när jag tänker på alla vanvårdade och hundstall.. :/

Och jag är tillbaka på bloggen :)

Kram

Svar: Usch ja... det finns många djur som lider på grund av människor empatilöshet. Kul att du är tillbaka i bloggvärlden. Kram tillbaks!
Ann-Ki

» 2015-03-03 - 20:22:13 » http://piiket.blogg.se
xxcyberalienxx

Sv: Jag menar att min lägenhet är inte stor nog för en hund, jag vet liksom inte riktigt var jag skulle kunna ha b.la. hundsäng, matskålar. :)
Det blir kanske någon hund när jag har fått en större lägenhet.

Svar: Man ska känna sig bekväm tillsammans med sin hund och känner man att ens boende är för smått, ska man givetvis tänka klokt, vilket du gör. Men en hund behöver inga stora ytor att vistas i när det gäller boendet. Så som jag beskrev det i min förra svarskommentar till dig. Hoppas din dröm om att få ett större boende och att ha en Labrador i din tillvaro blir verklighet. Kram =)
Ann-Ki

» 2015-03-08 - 13:30:30 » http://xcyberx.blogg.se/
xxcyberalienxx

Sv: I din fösta svarskommentar förstod jag inte riktigt vad du menade, men nu förstår jag. :)
Det känns ibland lite trist att vara ensam i lägenheten, och jag älskar hundar oavsett storlek! <3

Svar: Jag försöker vara så tydlig som det bara går när jag förklarar något både i tal och skrift. Men vi människor tolkar olika. Huvudsaken är att du förstod vad jag menade, fråga annars! Visst kan det kännas lite trist att känna sig ensam. Men att tillföra sin tillvaro en hund är inte bara för sällskap skull, där ingår så mycket annat. Det var det som jag ville berätta med hela inlägget. Vad rar du är som skriver att du älskar alla hundar, men man har ju ändå sina favoriter. Labrador är en bra hund att ha som förstagångs hund. Dom är lugna och fridsamma och lite busiga.
Ann-Ki

» 2015-03-08 - 18:06:03 » http://xcyberx.blogg.se/
Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma

Läste det här inlägget för ett tag sen. Väldigt detaljrikt beskrivet om hur det är att leva med hund. Det är verkligen en livskamrat för livet. Tråkigt att höra att han haft problem med hälsan bara, men du gör verkligen allt för honom och finns där för din vän. Har faktiskt själv haft en hund. Är mer en hund människa en katt, ändå är det e katt vi har. Men det har sina orsaker. Eftersom vi jobbar som vi gör skulle det varken vara rätt eller schyst mot en hund att bo i denna familj. Men kanske när vi blir äldre och barnen vuxna att det fungerar det får framtiden utvisa.

Svar: Tanken med just detta inlägget var att återge en verklighet bakom hur det är att vara hundägare, på både gott och ont. Dom där fina varelserna på fyra tassar har man egentligen en väldigt kort tid i sitt liv, men ack så givande och berikande för alla ens sinnen.
Ann-Ki

» 2015-03-10 - 20:43:18 » http://lottizdays.blogg.se


Follow on Bloglovin

Kom ihåg mig!
Namn / Alias
E-post (publiceras ej på bloggen)
Blogg / Hemsida

Var Vänlig Och Svara I Din Egen Blogg Om Jag Har Lämnat En Kommentar Hos Dig
Vill Du Göra Reklam För Tävlingar Och Diverse Annat
Besök Gärna Min GÄSTBOK