Inte Grubbla Bara Fundera Lite

När vi tänker våra tankar kan detta tolkas på olika sätt. Man kan uttrycka tänkande som att man grubblar eller funderar. Givetvis kan vi definiera vilket som känns mest rätt eller fel, vad som passar bäst när vi sätter ordets betydelse på en tänkande tanke. Jag är definitivt ingen grubblare, jag är en funderande individ!


Vad är skillnaden på dessa två ord? Båda orden har samma innebörd, tycker de flesta människor, att just tänka en tanke med en innebörd. Men min tolkning av dessa två ord har en radikal skillnad. Att grubblar innebär att man tänker utan att finna en lösning och att fundera innebär att i slutänden finner man en lösning.
 
När man grubblar tänker man oftast i de termer att man ständigt och jämnt ställer frågor till sig själv och att där inte finns några direkta svar. Som till exempel: Varför är det så här? Varför mår jag så här dåligt? Varför har jag alltid bara motgångar?
 
När man funderar tänker man oftast mer konkret och ställer direkta frågor till sitt tänkande i en mer positiv inställning. Som till exempel: Hur har det kunna bli så här? Vad kan jag göra för att må bättre? Vad kan jag göra annorlunda så att jag istället får fler medgångar?
 
Ordet varför har alltså en mer negativ inverkan på vårt tänkande när vi ställer oss frågan, än om vi istället använder orden hur och vad, som ger oss en mer positiv effekt i våra tankegångar.
 
Verkar detta heltknasigt knepigt, krångligt och flummar jag bara runt och bollar med orden eller håller du med mig?
 
 

Lämna Gärna Efter Dig En Skriven Kommenter
 
 
 
 

Conny Öström

Nej inte alls konstigt. Allt börjar med en tanke, brukar man ju säga. Kan vi redan i tanken, använda ord som uppmuntrar till aktivitet istället för passivitet ... så ä det större möjlighet att det faktiskt blir en (positiv) handling som gör att vi inte fastnar i tillståndet vi befinner oss i.

» 2013-11-06 - 08:38:34
Linnea Lundberg

Riktigt bra faktiskt. Har aldrig tänkt så själv men det är ju faktiskt stor skillnad på orden!

» 2013-11-06 - 08:40:38
Nina

Tack för dina kloka ord. Riktigt bra! Eftersom jag följer din blogg får jag lägga en länk till din sida från min? Som bloggar jag läser. Mvh Nina

» 2013-11-06 - 08:41:43
Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma

Låter faktiskt väldigt självklart när du skriver så. Jag har nog blandat orden förut tror jag, är inte riktigt medveten om det faktiskt, men nu när jag läst dessa rader kommer jag ha med det i tanken då jag skriver.

» 2013-11-06 - 08:42:56
Avius

Det är helt logiskt som du tänker och sådana här saker går jag alltid och funderar på då jag är en överanalyserande människa som vill veta allt men aldrig riktigt får några svar men frågorna slutar aldrig dyka upp.

» 2013-11-10 - 19:36:51 » http://avius.blogg.se


Follow on Bloglovin

Kom ihåg mig!
Namn / Alias
E-post (publiceras ej på bloggen)
Blogg / Hemsida

Var Vänlig Och Svara I Din Egen Blogg Om Jag Har Lämnat En Kommentar Hos Dig
Vill Du Göra Reklam För Tävlingar Och Diverse Annat
Besök Gärna Min GÄSTBOK