En Stor Man Med Ett Litet Namn

Många jag möter på min vandring tillsammans med min stora hanhund av rasen Dobermann som alltid artigt frågar: Vad heter hunden? Svarar jag alltid lika vänligt tillbaka att hans namn är Lilleman. Ofta händer det att det flesta småler och vissa skrattar åt mitt namnval till en sådan stor och praktfull hund.

Men det finns en rimlig förklaring till mitt val och anledningen är av största ödmjukhet och ett löfte jag lovade en gång i tiden för länge sedan och den jag kan tacka för inspirationen till namnvalet är den här personen...

...och det är min kära pappa! För drygt 9 år sedan besökte jag mina föräldrar i deras sommarstuga på Almåsa. Det var en härligt sommardag och jag tillsammans med min dotter Robin och vår dåvarande hund Viktor av blandraserna Labrador, Schäfer och Rottweiler gjorde en av alla visiter i deras trädgård.

Vid ett av dessa besökstillfällena som jag öppnade den vitmålade grinden och steg in tillsammans med min hund Viktor, vinkade min pappa glatt mot oss där han satt i en av trädgårdsstolarna och så sa han lite ironiskt: Jaså, här kommer du med ditt håriga monster! Jag skrattade och släppte lös Viktor som sprang raka vägen fram till min pappa och jag sa: Ja du, akta dig nu så han inte äter upp dig! Min pappa smekte Viktor lite tafatt över hans huvud och sen sa han med sockersöt stämma: Nej, du är inget monster, du är Lilleman! Jag satte mig i en av de andra stolarna med ett fånigt flin och så sa jag till min pappa: Ska jag ha fler hundar i framtiden och oavsett vilken ras det än må bli, ska den hunden minsann få namnet Lilleman.

 

Sommaren gick mot sitt slut och hösten kom och mina föräldrar flyttade tillbaka till lägenheten i Malmö. Ett par månader gick och min pappa somnade in en tidigt måndagsmorgon för sista gången. Tiden gick...cirka 1½ år. Den där dagen kom, en ljummen vårdag, där jag var tvungen att fatta det svåra beslutet att Viktors tid vid min sida var över. Allt blev tyst och stilla i min tillvaro och saknade var oändligt stor och tomheten ekade i mitt hjärta av djup sorg.

 

Dels av förlusten av min trogna fyrbenta vän, men också saknaden av min pappa!

 

Ett par månader senare beslöt jag mig för att tillföra min lilla familj en ny familjemedlem och jag fann en lämplig ny vän, en Dobermann.

Valet av namnet var redan bestämt!

Att en liten valp fick namnet Lilleman var väl ingen som reagerade på så där i början. Men han växte snabbt och allt eftersom veckorna gick började folk småskratta åt min stora hunds lilla namn.

Men när jag berättar om bakgrunden till varför min stora Dobermann fick sitt namn uppkallat som ett hedersfullt minne efter min pappa, då slutar dom skratta och tycker att det är en kärleksfull omtanke av mig att jag stod fast om mitt löfte jag en gång lovade min pappa.

 

Lämna Gärna Efter Dig En Skriven Kommenter
 
 
 
 

Maria Lombide Ezpeleta

S& fin han är

Svar: Visst är han och vilket härligt namn han även har!
Ann-Ki

» 2014-09-16 - 22:11:21
Robin Autogoy

Jag vet inte varför, men jag började storgråta när jag såg bilderna på morfar. Jag saknar honom så innerligt. Sen att läsa den fina berättelsen om hur Lilleman fick sitt namn gjorde att tårarna rann ännu mer. Jag har hört den historien så många gånger, men den griper fortfarande tag i mina känslor och gör mig vemodig. Men trots all sorg som överföll mig så var det ändå skönt att få fälla några tårar över minnen som man nästan glömt bort. Tack för detta inlägget min kära moder!

Svar: Jag blir inte ett enda dugg förvånad över att du fick tårar i dina ögon. Du var bara 12 år när han lämnade oss och nu är du äldre och du har förmodligen många frågor inom dig som du skulle vilja ställa till din morfar. Historien bakom namnvalet till min hund är vacker och den berör de flesta. Men har man lovat något, så har man! Kram till dig min lilla rara dotter!
Ann-Ki

» 2014-09-17 - 17:53:27 » http://autogoy.blogg.se/
Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma

Vilken vacker historia. Och jag tycker minsann det är ett fint namn han har fått och när jag får höra bakgrunden bakom också blir det ännu finare och större <3

Svar: Den här lilla historien berör de flesta och tycker det hela är en vacker gest att uppkalla sin hund som minne efter sin pappa.
Ann-Ki

» 2014-09-23 - 21:04:24 » http://lottizdays.se
Glittervargen

Så himla fin hund! :)

Svar: Tack! Han är min prins och min vän.
Ann-Ki

» 2014-10-27 - 18:51:10 » http://glittervargen.blogspot.se/
Wiilow [Foto Tankar Känslor]

» 2014-10-29 - 00:03:30 » http://wiilow.blogg.se


Follow on Bloglovin

Kom ihåg mig!
Namn / Alias
E-post (publiceras ej på bloggen)
Blogg / Hemsida

Var Vänlig Och Svara I Din Egen Blogg Om Jag Har Lämnat En Kommentar Hos Dig
Vill Du Göra Reklam För Tävlingar Och Diverse Annat
Besök Gärna Min GÄSTBOK