Upphovsrätten

Sedan ett antal år tillbaka händer det allt som oftast att författare, bokförläggare, journalister, filmskapare och annat folk inom media som tar kontakt med mig med förfrågningar gällande min pappas utgivna böcker. Deras frågor kan vara till exempel om dom har tillåtelse att ge ut något samlingsverk av min pappas böcker, ge ut en andra upplaga av någon bok, översätta böcker bland annat till engelska och låta dessa ges ut globalt, att producera någon film baserad på någon av min pappas böcker och jag får även förfrågningar om jag har manuskript som min pappa har skrivit som aldrig har blivit utgivna, för dom är väldigt intresserade att låta dessa gå i tryck.

 

Enligt fjärde kapitlet, upphovsrättens giltighet 43§ gäller följande: Upphovsrätt till ett verk gäller till utgången av sjuttionde året efter det år då upphovsmannen avled.

 

Min pappa, Dénis Lindbohm avled den 24 oktober 2005 och han lämnade inte bara efter sig 75 stycken utgivna böcker mellan åren 1969-2005, utan vi anhöriga lämnades med en stor saknad av en man vi uppskattade och älskade. Därför hoppas jag med dessa skrivna ord att ni som tar kontakt med mig och mina anhöriga visar oss hänsyn och respekterar upphovsrätten.

 

Lämna Gärna Efter Dig En Skriven Kommenter
 
 
 
 

Lidia

Hej,

Jag älskar Denis böcker och skulle väldigt gärna vilja läsa uppföljarna till Nattens Lösen, om möjligt skulle jag bli tacksam om Ann-Ki kunde förmedla min email adress till Billy, om det går bra, så att jag kan beställa nämnda böcker, Nattsidan ska den ena heta?

Tack så mycket Ann-Ki och jag hoppas att ordnars sig gällande detta.

Mvh,
Lidia

Svar: Givetvis ska jag förmedla din e-post adress vidare till Billy Bratt.
Ann-Ki

» 2015-10-12 - 22:50:10
Billy

Hej
Oj - mitt minne sa 50 år efter en författares död, men tydligen her det förlängts - eller mitt minne sviker.
Ja - visst är det så, jag fick tillåtelse av Dénis - att på sätt jag finner lämpligt publicera två av hans uppföljande texter till Nattens lösen, de har INTE tidigare givits ut , samt en annan som inte heller getts ut i bokform (den hade jag/vi som nätutgåva) utöver detta hade jag tillåtelse att nätpublicera böcker som inte längre fanns att kunna köpas.
Sen kommer vi till det juridiska i det. Kan jag 'föra i bevis' att jag har dessa tillåtelser (uppgifter) - nej tyvärr, telefonsamtal, och försvunna brev är inte juridiskt bindande.
Därför har jag valt att dels ta bort texterna från nätet, samt att tills vidare inte heller saluföra de tryckta böcker jag har kvar i lager.
Min uppfattning är att Dénis ville att hans verk skulle finnas tillgängligt - men i den juridiska världen är det endast juridiska dokument som gäller.
Bästa hälsningar
Billy

» 2015-11-08 - 05:55:00
G.A. Eriksson

Hej Ann-Ki!

Är det inte så att upphovsrätten till böcker, vid eventuellt dödsfall, tillfaller författarens närmast efterlevande? Förutsatt att dessa inte redan tillhörde ett (externt) förlag, det vill säga. I så fall så gäller upphovsrätten på 70 år.

Detta är absolut inte menat som en oartig kommentar, och jag hoppas att den inte heller tolkas så. I sådant fall så ber jag verkligen å det djupaste om ursäkt. Herr Lindbohm var en fantastisk författare och esoteriker - och, uppenbarligen (av dina skildringar att döma) även en mycket fin människa. Jag hade, dessvärre, inte den stora äran att träffa honom personligen.

Med vänligaste hälsningar,
G.A. Eriksson

» 2015-11-15 - 22:32:29


Follow on Bloglovin

Kom ihåg mig!
Namn / Alias
E-post (publiceras ej på bloggen)
Blogg / Hemsida

Var Vänlig Och Svara I Din Egen Blogg Om Jag Har Lämnat En Kommentar Hos Dig
Vill Du Göra Reklam För Tävlingar Och Diverse Annat
Besök Gärna Min GÄSTBOK